Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британска организация спаси български мечки

Снимка: БТА

Две български мечки намериха дом в Англия, след като британска организация за защита на животните плати 50 хиляди паунда те да бъдат преместени от Западните Родопи, където живееха в изолатор.

Парите бяха събрани от дарения по време на кампания за спасяване на двете мечки, организирана от „Уайлдууд тръст”. Те са били единствените, останали в резервата „Кормисош”.

„Животните са жертва на жестока програма за развъждане, действала, когато България е била под комунистическо управление,” пише „Дейли мирър”. Вестникът уточнява, че мечките са били отглеждани в претъпкани клетки, за да бъдат убивани по време на лов от „управляващите комисари и техните гости”.
Изданието, което също участва в спасителната акция, коментира, че тя бележи „края на зловеща практика, която е била срам за България”.
Британските медии поместват снимки и видеоклипове от мястото, където са били държани животните в България – бетонни изолатори с решетки.
Те не са имали разнообразна диета и са пребивавали в ужасни условия, заявява пред Би Би Си ръководителят на „Уайлууд тръст” Питър Смит. Той добавя, че затвореното пространство вероятно се е отразило зле и на психиката на мечките, които сега ще живеят свободно в голяма гора в Югоизточна Англия.
В набирането на средства за спасяване на мечките са участвали и ученици от началното училище в намиращото се наблизо градче Хърн. Техният учител Марк Тейлър заявява, че това им помогнало да научат повече за България и за естествената среда на животните.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44