Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство иска допълнителна охрана

Снимка: БГНЕС
Външното министерство иска от правителството постоянна, допълнителна полицейска охрана на входа си на ул. "Александър Жендов” № 2 в София. Това става ясно от проект за определяне на  зданието  като стратегически обект от значение за националната сигурност.

Предложението е изготвено още по времето на служебния кабинет "Близнашки" и е публикувано за общестено обсъждане. В мотивите пише, че за разлика от сградите на чуждите посолства у нас, на входа на министерството липсва присъствието на полицейски служители. Това създавало засилена опасност и уязвимост при посещенията на множество посланици, дипломати и представители на международни организации, акредитирани в България. Ето защо се иска включването на външното ведомство в списъка със стратегически обекти от значение за националната сигурност. Към момента няма информация дали конкретен инцидент или заплаха са причината за това искане на бившия служебен външен министър и вече титуляр на поста Даниел Митов.

Пред сградата на Външно министерство често се събират граждански протести при чуждестранни визити, които са охранявани от полиция и жандармерия. Един от по-значимите беше през лятото, когато проукраинска демонстрация освирка автомобила на руския външен минисър Сергей Лавров на влизане в зданието. Тогава обаче нямаше сблъсъци или насилие.

В предложението пише още, че в Централното управление за създадени и работят три регистратури за класифицирана информация с най-високо ниво на секретност, както и звено на ДАНС. Охраната е нужна също за Националния визов център, за данните на всички дипломатически паспорти, за дипломатическите архиви, касата и не на последно място - за една от най-богатите колекции на картини, скулптури и други художествени ценности, оценката на които възлиза на десетки милиони левове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44