Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фелдшерите искат да бъдат признати за отделна гилдия

Снимка: Венелина Попова

От Националното сдружение на медицинските фелдшери искат да бъдат признати за отделна гилдия. За целта обаче е необходима промяна на Закона за съсловните организации в здравеопазването, съобщиха от ръководството на сдружението след днешното общо събрание, което се проведе в Стара Загора.

Фелдшерите, които вече се обучават под името "лекарски асистенти", не желаят повече да бъдат представлявани от други професии, в случая от тази на медицинските сестри, в чиято съсловна организация сега членуват.
От 7420 в началото на прехода, сега в България са останали около 3 хиляди фелдшери, а професията не е значима в очите на политически силните на деня, защото години беше съзнателно неглижирана, твърди председастелят на сдружението Александър Александров.

Затова едно от основните им искания е да бъде уточнен техният юридическия статут, който няма нищо общо със здравните грижи, нито с парамедиците, както са записани сега в класификатора на професиите. От Националното сдружение настояват още обучението на лекарските асистенти да бъде свързано с медицинските факултети, за да се използва капацитета на преподавателите в тях.

1600  от практикуващите фелдшери в България работят в спешните центрове, други са в групови практики на джипита, в психиатрични служби, работническото здравеопазване, училища, минноспасителни служби. Те са категорични, че без тях една голяма част от населението в крайните и отдалечени райони ще остане без всякаква медицинска помощ. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44