Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страната ни може да предостави 50 хиляди евро, но не и медицински екипи, за справяне с ебола

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страната ни може да предостави 50 хиляди евро, но не и медицински екипи, за справяне с епидемията от ебола в Западна Африка. Това се казва в проект на постановление, който ще бъде разгледан от правителството.

България не разполага с необходимия капацитет за включване в голяма част от мерките срещу ебола, като изпращане на медицински екипи, разгръщане на полеви болници, медицинска евакуация, приемане на болни граждани на ЕС и др. В качеството си на членка на общността обаче страната ни трябва да прояви съпричастност и да направи финансов принос съобразано възможностите си, пише в предложението, направено от външния миистър Даниел Митов.

Документът дава възможност за допълнителни бюджетни разходи в размер на 97 хиляди и 800 лева, или 50 хиляди евро, които да бъдат предоставени на Международния комитет на Червения кръст в подкрепа на усилията за ограничаване на разпространението на ебола в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

Отпускането на парите още не е факт. Предложението за това е направено от служебния кабинет и от новото правителство зависи дали те ще бъдат дадени.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44