Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беше представено социологическото проучване "Преходът - митове и памет 25 години по-късно"

| обновено на 09.11.14 в 16:46
Младите хора в България знаят все по-малко за свалянето на Тодор Живков и за историческите събития, довели до този момент. Това показва представеното в София социологическо проучване "Преходът - митове и памет 25 години по-късно".

Общото заключение от проведеното представително проучване на "Алфа Рисър" е, че 25 години след промените е изчезнала колективната памет за тези исторически събития. Изчезнали са също така и историческите носители на познанието за тези събития и процеси, констатират още изследователите. Над 90 процента от младите хора не знаят нищо за случилото се тогава. Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ разказва още:

Едва 10 на сто твърдят, че са получили някакви знания от училище или от университета. Чели са някакви статии, публикации и книги - всичко, което може - десет на сто. Филми, публицистични предавания, интервюта, също всичко възможно, което можахме да сложим в тази телевизионна и кино медийност - 16%. Нито една образователна, културна институция няма систематичен ангажимент да покаже и разкрие механизмите, идеологията и функционирането на този строй.  Нито медиите, нито училището, нито университетите, нито музеите. Всяка една от тези институции се е отдръпнала, оставяйки младото поколение да черпи познания за социализма единствено от разказите на свои роднини, познати, които с течение на времето, съвсем естествено, избледняват, преосмислят се и в крайна сметка се идеализират.

Не е по-различна ситуацията сред по-младите и по отношение на въпроса кои са основните политици на прехода в България, както и в света, довели до падането на комунизма. Димитрова казва:

Шейсет и осем процента от младежите на възраст 16 и 30 години не знаят изобщо коя е Маргарет Тачър, 73% не са чували за Роналд Рейгън, 89% - за Хелмут Кол, 76% - за Горбачов, а, 51% не могат да кажат нищо и за Тодор Живков.

Анкетираните с леви и десни убеждения дават доста различни отговори на въпросите за епохата на комунизма, сочат резултатите от изследването. Левите казват, че този период е свързан със спокойствието, с работата за всички, с безплатното образование. Докато дясномислещите твърдят, че това време е свързано с цензурата, несвободата, деспотизма, диктатурата, както и с утопията и ограниченията, налагани от управляващите през времето на Комунизма. Всички те добавят и Възродителния процес, но всеки от тях дава различна оценка на това събитие.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44