Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият кмет на Кочериново влиза в затвора за 4 години

Снимка: БГНЕС
Бившият кмет на община Кочериново Костадин Катин влезе в затвора  заради злоупотреба със служебно положение и превишаване на правата си. Това е първият кмет в  Югозапада, който има ефективно наказание "лишаване от свобода"  за срок от 4 години. 

Костадин Катин има зад гърба си почти два кметски мандата. Вторият бе съпровождан от редица скандали, свързани най-вече с проваления проект за изграждане на регионален завод за преработка на отпадъци и съмнения за източване на пари. Не затова обаче Катин влезе в затвора.

Той беше признат за виновен за това, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение за периода 2008-2009-а година, е превишил властта и правата си, като е издал позволителни за сеч и извозване на дървесина - тополи, представляващи гори, част от горския фонд. Освен това Катин е подбудил свидетели съзнателно да потвърдят неистина по време на воденото срещу него досъдебно производство, обясни Мариана Сиракова - говорител на Окръжна прокуратура - Кюстендил.

Доказването на обвинението продължи повече от три години.  На 22-ри февруари 2011-а Катин бе отстранен от длъжността кмет на община Кочериново. На 15-и юли същата година Окръжната прокуратура внесе обвинителния акт в съда.

Катин е задържан и вече е приведен в затвора в Бобов дол, където ще започне да изтърпява наложеното му наказание за срок от 4 години
, каза още Мариана Сиракова.

Бившият кмет изтърпява присъдата при първоначален общ режим. За същия период от време той е лишен от право да заема държавна и обществена длъжност, свързана с управление на държавна и общинска собственост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44