Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбският и албанският премиери открито се противопоставиха заради статута на Косово

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сръбският и албанският премиери открито се конфронтираха по време на историческото посещение на албанския министър-председател в Белград - първото от 68 години, съобщиха информационните агенции. Александър Вучич обвини албанския си колега Еди Рама в провокация, след като Рама призова Сърбия да приеме независимостта на Косово.

Колкото по-скоро признаете независимостта на Косово, толкова по-бързо ще продължим напред, заяви Рама по време на съвместната пресконференция. В отговор Вучич подчерта, че Белград никога няма да признае Косово:

Косово и Метохия са в състава на Сърбия съгласно конституцията на Република Сърбия. Никога не са имали връзка с Албания и няма да имат. Съжалявам, че господин Рама се възползва от възможността да говори по темата, по която не сме говорили, но мой дълг е да кажа, че няма да позволя на никого да унижава Сърбия.

Областта, населена предимно с етнически албанци, обяви формална независимост от Сърбия през 2008-а година.

Дипломатически скандал между Белгард и Тирана избухна след прекъснатия мач между двата национални отбора в евроквалификациите заради самолетче с дистанционно с прикрепено към него проалбанско знаме.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44