Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност за здравето на хората от изтичането на киселинни води в река Луда Яна

Река замърсяване
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Към момента няма опасност за здравето на жителите на пазарджишките села Росен и Цар Асен от изтичането на киселинни води в река Луда Яна, обяви областният управител на Пазарджик Иван Йорданов, след среща с всички институции, отговорни за решаването на екопроблема.

Както вече съобщихме,  заради аварирала помпа на "Еко Медет" от три дни в река Луда Яна се изливат киселинни води. Остава забраната да се ползва питейна вода,  до излизането на окончателните резултати от пробите.

Според областния управител Иван Йорданов кладенците с питейната вода не са заразени:

Излязоха първите проби, които показват, че концентрацията на метали е под допустимите стойности.

Управителят на "Еко Медет" Костадин Хараланов прехвърли отговорността за екокатастрофата върху частната фирма отговорна да следи нивото на водоема с отровата, който преля в река Луда Яна. Оказа се, че мониторингът на нивата е само два пъти седмично.

Тук имаме форсмажорни обстоятелства. Aз не говоря, че ме оправдава... Когато има такива като в момента, форсмажорни обстоятелства, няма кой да ги проведе.

Директорът на РИОСВ - Пазарджик Костадин Гешев е категоричен:

Отговорно е дружество "Еко Медет". Всички обяснения от типа на kой виновен, на кой помпата аварирала... Tова е в задълженията на "Еко Медет" да следи. По отношение на кой кого трябва да уведоми - нормалната практика е по закон "Еко Медет" - дружеството оператор - трябва да уведоми регионалната инспекция за аварията, а не обратното - ние да получаваме сигнал на 112 и ние да уведомяваме управителя на дружеството. Актът на "Еко Медет" е подготвен, който ще го връчим след малко, заедно с протокола и с предписанията как по най-бърз начин да спрем теча на вредните води.

Тази вечер ще бъде монтирана допълнителна помпа от "Панагюрскa меднa компания", за да се свали нивото на опасния водоем и да се спре изтичането на киселинните води в река Луда Яна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44