Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима президенти почетоха откриването на паметник на Георги Марков

Снимка: БГНЕС



Президентът Росен Плевнелиев откри паметник на писателя и журналист Георги Марков в столицата.

Епископ Константин, който вече 33 години отслужва панихиди за Георги Марков, направи водосвета на паметника на писателя на столичния площад "Журналист". На откриването присъстваха и президентите Петър Стоянов и Жельо Желев, приятели, дисиденти, десни политици от близкото минало. Президентът Росен Плевнелиев припомни, че комунистическият режим е наричал Георги Марков "родоотстъпник" и "невъзвращенец".

Словото на Георги Марков освобождаваше духовно българите, още преди рухването на комунистическия режим, доказвайки, че човешката воля и достойнство са по-силни от цяла една тоталитарна система.

Един от близките приятели на Георги Марков, писателят Георги Мишев, заяви:

Бронзовият мъж пред нас е като жив, завърнал се от дълго изгнание в Отечеството, което той обичаше с чистото родолюбие на Вазов.

За откриването на паметника дойде и съпругата на Марков Анабел:

Той ми каза, че дори е обмислял как може да дойде в България, така че никой да не разбере, че е тук. Просто за 24 часа. Той ми каза, че ако за тези 24 часа е тук, би посетил родителите си и ще се отбие в Клуба на писателите.

Паметникът на Георги Марков е дело на скулптура Данко Данков, а финансирането е осигурено от американската фондация "Сейнт Джордж" на политическия имигрант, доктор Георги Лазаров.

Интервю с писателя Георги Мишев за предаването "Нещо повече" може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44