Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът иска да не се поема нов дълг от 2 млрд. лева, а синдикатите - ресурс за недофинансираните сектори

Снимка: БГНЕС

Без да се съобразят с мненията на работодателите и синдикатите, управляващите ще внесат актуализацията на бюджета за тази година  в парламента още днес. Въпреки че процедурата изисква текстовете да бъдат разгледани от съвета за тристранно сътрудничество, социалните партньори ще могат да дадат своите бележки едва между първо и второ четене.

Бизнесът настоява да не се поема нов дълг от 2 млрд. лева, а синдикатите - да се намерят пари за най-недофинансираните сектори.

Дефицитът трябва да бъде удържан до 3 на сто, за да не се влезе в процедура по свръхдефицит, настояват социалните партньори. Въпреки това, синдикатите настояват за осигуряване на ресурс за недофинансираните сектори. Д-р Константин Тренчев каза:

Като доктор да се изразя: „Пациентът е изключително тежко катастрофирал, натрошен е целият. Безспорно ще трябват операции, но първо трябва да спрем кръвоизлива, да му дадем кислород и болкоуспокояващи. Това имам предвид като реформа, но преди това трябва да осигурим неговото оцеляване“.

Работодателите искат да не се поема нов дълг, а нужният ресурс за Фонда за гарантиране на влоговете да бъде осигурен по друг начин. Божидар Данев от Стопанската камара:

С краткосрочен заем от Фискалния резерв е единият от начините. Вторият начин е държавата да гарантира издаването на облигационен заем от самия Фонд. Третият начин е да се предложи въвеждане на данък „транзакции“ между банковите плащания, тъй като банките трябва да попълнят този фонд.

Въпреки че съгласувателната процедура за актуализацията на бюджета не бе спазена, синдикатите и работодателите се надяват мнението им да бъде чуто между двете четения на текстовете в парламента. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44