Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В река Луда Яна отново има умряла риба

Получен е сигнал за голямо количество умряла риба в река Банска Луда Яна. Директорът на РИОСВ Пазарджик Костадин Гешев е разпоредил незабавна проверка на случая.

Взети са точкови проби в района на "Асарел Медет". За случая е уведомено и ръоводството на "Басейнова дирекция". Към момента не е ясно какво е точното количество на умрялата риба. 

В събота водоемът, който събира киселинните води от "Еко Медет" преля и в продължение на няколко дни отровните  води изтичаха в река Луда Яна. Причината беше аварирала помпа, като никой от отговорните за поддръжката на съоръжението не успя да каже от кога е аварията и защо с дни никой не е реагирал, за да се избегне екологичната катастрофа.

Източването на водоема продължава, а директорът на "Еко Медет" Костадин Хараланов получи акт с максималната глоба от 5 хиляди лева.

Според областния управител на Пазарджик Иван Йорданов санкцията няма да постигне очаквания ефект:

"Еко Медет" е държавно дружество и санкцията ще бъде санкциониране на единия джоб на държавата на другия джоб. Така, че тук санкцията, в класическия смисъл, няма да сработи. За съжаление.

Все още официално не е отпаднала забраната да се ползва питейна вода в региона, въпреки, че пробите на водата в питейните кладенци не показаха отклонения от нормите.
 
Очаква  се Регионалната здравна инспекция да оповести окончателните резултати за нивата на тежките метали във водата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44