Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондът за гарантиране на влоговете обяви кои депозитни продукти в КТБ са защитени за клиентите

Предложения предвиждат влогове до 250 хиляди лева да бъдат гарантирани при определени условия

| обновено на 12.11.14 в 18:34
Снимка: БГНЕС

Фондът за гарантиране на влоговете обяви кои депозитни продукти в Корпоративна търговска банка са защитени за клиентите, чиито суми са до 196 000 лева. Уточнението идва, тъй като много от продуктите, които попадат в обхвата на закона, носят името "преференциален", което обърква клиентите на банката, чийто лиценз бе отнет.

Имената на продуктите, защитени от Фонда за гарантиране на влоговете, са: „Преференциален безсрочен депозит“; „Безсрочен депозит „Плюс”; „Срочен депозит „4х4”; „Безсрочен депозит „Евролев”; „Стандартен срочен депозити „Преференциален депозит с издаване на депозитен сертификат (поименен)“.

Независимо от преустановяването на предлагането на тези продукти, средствата по тях продължават да са защитени така, както са защитени и средствата по другите официално обявени продукти на банката, тъй като договорите са сключени при стандартните и официално обявени лихвени условия.

От Фонда уточняват, че извън обхвата остават единствено спестовните продукти, които са по индивидуално договорени по-добри лихвени условия.

Изплащането на гарантираните суми ще започне на 4-ти декември. Предстои да се уточни от кои банки ще става това. 

Влогове до 250 000 лева да бъдат гарантирани до три месеца от придобиването им при определени условия и изплащане на всички гарантирани в срок от седем работни дни след затварянето на банка. Това предвижда проектозаконът за Фонда за гарантиране на влоговете, публикуван на сайта на финансовото министерство. В новите текстове се предвижда Фондът да бъде попълван от премийни вноски на банките, определени пропорционално на риска, на който е изложена съответната финансова институция. 

Според предложените текстове остават гарантирани сумите до 100 000 евро или 196 000 лева. Законодателят обаче предлага влогове до 250 000 лева също да бъдат гарантирани в срок от три месеца от придобиването им при следните условия -  ако са  възникнали в резултат на сделки с недвижимо имущество, свързани с имоти за жилищни нужди; ако става дума за средства по повод прекратяване на брак, трудово или служебно правоотношение, както и инвалидност или смърт, или ако става дума за изплатени суми при обезщетение от застраховка или осигурителни плащания. По-високата сума се гарантира само за три месеца, което означава, че от тази поправка няма как да се възползват вложителите от Корпоративна търговска банка, независимо дали притежаваната от тях сума и причината, поради която е натрупана, съвпада със законовите текстове.

Законодателят е предвидил и повече механизми за попълване на фонда при кризисни ситуации, както и евентуално временно спиране на попълването му, ако сумите в него надхвърлят 0,8 на сто от всички гарантирани депозити. При евентуални кризи обаче на банките може да се наложи да налеят извънредни премийни вноски в рамките на 0,5 на сто от гарантираните си депозити.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44