Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три жетви взеха пороите в Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лошото време взе три жертви в Италия. На много места в страната са се образували свлачища, преливат реки, потоци и езера.

Двама възрастни бяха затрупани от свлачище в собствения им дом край курортното градче Кявари в област Лигурия, друг човек загина по същия начин в област Пиемонте, а съпругата му е в тежко състояние.

Големи наводнения от непрестанните обилни дъждове има почти по цялото западно крайбрежие на Апенинския полуостров, в алпийските зони на областите Пиемонте и Ломбардия, където езерата Маджоре и Орта преляха, а във Фриули е обявено бедствено положение. Образувалите се свлачища освен че взеха човешки жертви, прекъснаха жп линии, пътища и подаването на ток.

Прецедент е случващото се в Кявари: за три часа падна 200 мм дъжд, двете реки заляха града и вече втори ден не може напълно да се възстанови електроснабдяването. Доброволци, гражданска защита и части на армията съдействат на пострадалите общини. Министърът на околната среда Джан Лука Галети заяви, че ще се инвестират 7 милиарда евро в хидрогеоложката сигурност на страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44