Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Правилника за организация и дейност на НС

Снимка: БГНЕС



Временна комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание отхвърли предложението на депутати от ГЕРБ, според което  при липса на кворум в пленарната зала, заседанието може да продължи като могат да се провеждат разисквания или парламентарен контрол, но не могат да се провеждат гласувания и да се приемат актове.

След това гласуване на практика остава в сила текстът, че председателят прекратява или прекъсва заседанието, когато в залата няма необходимия кворум. В случаите на прекъсване председателят може да възобнови заседанието не по-късно от един час в рамките на работното време, ако при новата проверка е налице необходимият кворум. По време на разискванията стана дума за празните зали по време на петъчния парламентарен контрол и за това кога депутатите трябва да ходят на работа. Алиосман Имамов от ДПС каза:

Народният представител работи, но не по този начин, по който го приемат зрителите. Това е въпрос за авторитета на Народното събрание. Ние ще продължаваме в петъците да вършим друго, а не да бъдем в зала. Така е било досега във всички Народни събрания, така ще бъде и в бъдеще. Дали отсъствието от парламентарен контрол трябва да го смятаме като решение на правилника или не, това ще се случва от тук нататък.

Мая Манолова от БСП репликира:

Внасянето на такъв текст, приемането на такъв текст, е знак към народното представителство, че всъщност в петък, тъй като заседанията така или иначе ще се провеждат, е разрешено и допустимо народните представители да не са на своето работно място. Според мен присъствието на работното място в дните за пленарни заседания е уважение към институцията. Уважение към българските избиратели.

Десислава Атанасова от ГЕРБ припомни четвъртата поправка на Конституцията.

Наши колеги са се подписали под мотиви за промяна на Конституцията,  в която казва, че се премахва изискването за кворум  през цялото времетраене на парламентарните заседания, защото не се вземат решения по гласуване актовете на Народното събрание. И мен ме изненадват някои от колегите, които имат самочувствие на добри юристи, че не са запознати с текста на конституцията.

Депутатите разискваха още по точката, която регламентира как се определя програмата на парламента и как се правят предложения за включване на нови точки в нея. Гласуването регламентира, че след отхвърляне същото предложение може да се прави след един месец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44