Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Световният ден за борба с диабета

Днес е Световният ден за борба с диабета. Кампанията тази година е "Открито за диабета" с цел ранна диагностика на заболяването. Ендокринолозите са категорични, че държавата е осигурила лечение на децата, но е нужна по-добра профилактика и лечение, посочват от пациентските организации. 

Светла Алексиева, председател на Асоциация "Диабет", посочи, че много голяма слабост е това, че хората с диабет в провинцията не са обучени на контрол над заболяването, а също, че отсъства адекватно лечение при завишаване на показателите:

Нямат достатъчно достъп до адекватно лечение. Нямат това обучение, което го имат хората в София. Бях в Разградско, там е цяла трагедия. Промяна в лечението няма от повече от 20 години. Нещо, което сме поискали и от здравното министерство, и от Здравната каса, е по-адекватно лечение при гликиран хемоглобин над 7. Това вече е предпоставка за усложнения. В провинцията, и не само, не знаят, че има диабет.

Нужна е екипност в лечението, казва доктор Радка Савова, ендокринолог в Университетската клиника по педиатрия и ендокринология:

От себе си ние даваме всичко, като обучение на ниво университетски клиники, като от най-добрите медикаменти, достатъчно тест-ленти, тоест, благодаря на държавата за децата е направено каквото трябва. Това, което на нас ни липсва екипността в работата, защото това, което трябва да имаме, е екип от психолог, социален работник, диетолог, обучител, медицинска сестра.

По данни на Международната диабетна федерация с диагнозата захарен диабет са 382 млн. души, като почти половината от тях не знаят за това.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44