Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С близо 4% са спаднали доходите на домакинствата

Снимка: БГНЕС

С близо 4% са спаднали доходите на домакинствата през третото тримесечие на годината спрямо същия период на 2013-а година, сочат данните на Националния статистически институт. Разходите са останали почти без промяна, като според статистиката даваме по-малко пари за храна и безалкохолни напитки, но харчим повече за здравни услуги, транспорт и съобщения. Спад с 1,2% на коефициента на безработица, отчитат още от статистиката.

Общо за периода от юли до септември средно всеки от българин е разполагал с 1195 лева. За сметка на това средно сме изхарчили по 1147 лева за трите месеца, което е почти без промяна спрямо миналата година. Близо половината от харчовете са за храна и за поддържане на жилището. Като цяло разходите за хранителни продукти са намалели, като е по-малко потреблението на тестени изделия, млечни продукти и зеленчуци. Консумацията на алкохол и цигари се запазва непроменена. 

От статистиката отчитат увеличение на дохода от заплата, който е основен при формирането на семейния бюджет. Въпреки това прави впечатление ръстът на доходите от социални помощи като част от средствата, с които средно разполагат домакинствата. Безработицата е на ниво от 10,8 на сто за периода от юли до септември, което е спад с 1,2 на сто. Коефициентът на заетост се увеличава с 1,7 на сто.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44