Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъж е с увредени лумбални прешлени, след като падна в асансьорна шахта на хотел във Велинград

Снимка: БГНЕС

66-годишен мъж е паднал от 5 метра в асансьорна шахта на СПА хотел във Велинград. Състоянието му е тежко, но няма опасност за живота му. Инцидентът е станал в момент, когато гостът на хотела се опитал на влезе в асансьора. Вратите обаче се затворили частично и още преди да влезе в нея, кабината потеглила нагоре. От инерцията мъжът се озовал в шахтата. На място веднага са пристигнали екипи на пожарната и спешната  помощ. Мъжът е със сериозни травми и след преглед във велинградската болница е транспортиран в "Пирогов". Първоначалният преглед е установил увредени лумбални прешлени, както и счупвания на тазобедрена става и крака. Към момента не е ясна причината за аварията. Според специалистите, дори и да е имало неправилно използване на асансьора, е трябвало да се задействат защитните механизми на съоръжението. Образувано е досъдебно производство. В хода на разследването ще бъде назначена и техническа експертиза, която ще установи доколко е бил изправен асансьорът, кога последно е бил проверяван и защо защитните механизми не са задействали.

Масирани проверки на асансьори в жилищни и обществени сгради в Благоевград извършва Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Съоръжения с повишена опасност са спрени в болници и общини. Акцията е започнала в началото на седмицата в Дупница, Петрич и Сандански. Проверени са 36 асансьора, 19 от които са спрени от експлоатация, сред които 10 са в жилищни блокове. Не е по-добро положението в болниците и други обществени сгради, констатира ръководител сектор  "Съоръжения с повишена опасност" Нели Карипова:

Другите спрени асансьори са в болницата в Петрич, в болницата в Гоце Делчев, има спрени в болницата в Дупница, на Община Дупница бяха спрени асансьори.

От 3 проверени жилищни сгради в областния център 2 асансьора са спрени заради това, че блокиращият механизъм не се е задействал. Проверки се извършват и в двата университета. Има сигнал за неизправен асансьор в общежитията на Американския университет, в Югозападния университет единият асансьор не работи, а другият се проверява. Сериозни пропуски на надзорната фирма “ЕТ Пики”, която контролира поддържащите асансьорите фирми, е констатирала Агенцията за метрологичен и технически надзор. Фирмата има около 80% дял от този пазар в региона. Задвижена е процедура за отнемане на лиценза й.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44