Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПОД СТРОЙ

Жалоните на времето за българската политическа класа безспорно са изборите. Едва отмина парламентарният вот и политиците ни вече се вторачиха в задаващите се догодина местни избори.

Разбира се, първото нещо, с което успяха да се заемат, е поредната промяна в Изборния кодекс. А акцентът е задължителното гласуване. По думите на Цветан Цветанов, то трябва да бъде изпробвано именно през есента на 2015-та.

Въпреки че сериозни обсъждания по темата все още не са започнали, политическите парламентарно представени субекти се отнасят къде сдържано положително, къде по комсомолски възторжено  към идеята.

Последната далеч не е нашенско изобретение. В света задължително гласуване има в 23 държави, сред които Белгия, Гърция, Люксембург, Бразилия, Аржентина, Сингапур, Боливия и прочие. Във Франция задължителният вот е само за Сенат, Австрия и Холандия са го въвели, но по-късно са се отказали от него.

Ако обаче разгърнем българската конституция, ще прочетем в Член Десети следното: Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.

Ключовата дума в случая е ПРАВО. Ясно е, че  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО няма как да бъде неин синоним.

Правата по подразбиране са онова, което един гражданин може да ползва или не по собствено решение. Над 52 процента от гласоподавателите показаха на 5 октомври, че не искат да се възползват от член десети и не рачиха да посетят тъмните стаички в изборните секции.

Което пък развали някои и други сметки на партиите. Най-малкото, че ще получат под половината си субсидии, тоест едни 145 милиона лева,  за четиригодишния си /евентуално/ парламентарен мандат.

Вярно е обаче, че  задължителното гласуване би ограничило или в най-добрия случай дори премахнало купуването на гласове. Което не означава имунизация срещу корпоративния вот или пък че недействителните бюлетини ще намалеят.

Въпросът е дали това не е противоконституционно. И второ, достатъчно представителен е парламентът, за да вземе такова решение. Явно не, след като повечето от половината граждани не са упражнили правото си на глас.

И тук идва сакралният момент – евентуален референдум по въпроса. За него упорито настояваше президентът Плевнелиев, а любимецът му - назначеният от него за служебен премиер професор Близнашки лично внесе искане за такова допитване, подкрепено с 500 000 подписа.

100 хиляди от които се оказаха недействителни, впрочем.

Любопитното е, че дори Патриотичният фронт включи на заден ход по въпроса за референдума, като онзи ден негов функционер заяви, че Цветан Цветанов е прав, че евентуално допитване до народа по въпроса щяло да оскъпи процедурата поне с 20 млн. лв. и в тази връзка – според обявилите се за патриоти - трябвало да се промени законът за референдумите.

Всъщност в милата Татковина може да стане всичко. Навремето един депутат стана милионер, спестявайки от закуските си, че защо пък сега гласуването да не стане задължително?

Още повече, че това ще бъде една прекрасна реминисценция към младостта на по-възрастните елeкторални единици.

Едно завръщане в миналото, когато активистите от Отечественофронтовската квартална организация рано в сутринта на изборите звъняха по вратите на апартаментите, за да подканят редовите строители на социализма да гласуват, защото течеше състезание коя секция първа ще отчете 100 процента граждани, дали вота си. Тогава, когато – по думите на писателя Христо Карастоянов – бъдещето беше светло и когато единствената партия печелеше винаги изборите с поне 98 процента.

Е, сега се задава нещо подобно, но с малка корекция – ще има и наказания за негласувалите, след като ПРАВОТО бъде превърнато в ЗАДЪЛЖЕНИЕ.

А дали сме съгласни това да стане, май никой не възнамерява и да ни попита.

Както обикновено…


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46