Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу социалната политика на италианското правителство се проведоха в 25 града

Снимка: http://www.repubblica.it

Протести срещу социалната политика на италианското правителството прераснаха в сблъсъци в редица градове на страната. Демонстрантите се обявяват срещу законопроекта за реформиране на пазара на труда. Министър-председателят Матео Ренци обаче заяви, че реформата ще влезе в сила от първи януари догодина.

Протестът бе организиран от различните базови профсъюзни сдружения под надслов “Социална демонстрация” в подкрепа на трудещите се с временна работна заетост, които обявиха 24-часова стачка. Шествията обхванаха 25 града. В тях участваха още студенти, безработни и металурзи недоволни от социалната политика на правителството. Стигна се до редица сблъсъци: в Милано демонстрантите се опитаха да разкъсат кордона от полицаи, така както в Падуа и Пиза, в резултат на което има ранени и от двете заинтересовани в конфликта страни. В Рим, по Министерството на икономиката и германското посолство бяха хвърлени яйца, димки и боя. Работници се качиха на Колизеума , разпъвайки плакат срещу приватизирането на обществения транспорт. В резултат на стачката на столичното летище „Фиумичино”  бяха отменени 22 полета. В Генуа и Неапол, протестиращите блокираха изходите на автомагистралите. Профсъюзни лидери призоваха премиера Ренци да чуе гласа на трудещите се.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44