Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Световният ден за възпоменание на жертвите на катастрофи

| обновено на 16.11.14 в 12:07

Днес е Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Той се отбелязва с различни прояви в цялата страна.

В храм-паметника "Св. Александър Невски“ епископ Тихон отслужи панихида. Тя се организира от Пътната полиция, Българския червен кръст, Българската православна църква, Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Съюза на българските автомобилисти.

И аз съм шофьор, виждам как карат по улиците, виждам, че няма закони и ми е жал как умират хора по пътя, ей така, за нищо. И се надявам нито аз, нито децата ми, нито семейството ми да не бъдем засегнати, но това беззаконие в нашата държава... Аз може и курсове да съм изкарала, може да съм най-перфектният шофьор, но срещу мен не знам кой е, дали няма да застане срещу мен, да ме блъсне, да ме смачка, каза жена, присъствала в храма.

Радвам се, че се провежда тази панихида, защото е почит към починалите и разбира се, и за размисъл, за да не се случват такива неща в бъдеще, допълни мъж, който също беше там.

И в Ловеч беше отслужена панихида по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Да почетат паметта на загиналите при катастрофи в катедралния храм "Света Троица“ се стекоха десетки миряни.

Пред брояча на катастрофите на Военномедицинската академия в София по-късно днес  ще бъде открита възпоменателна инсталация в памет на загиналите. В Центъра по кръводаряване на болницата и в Националния център по трансфузионна хематология ще бъде дадено началото на кръводарителска кампания, която ще продължи до 24-ти ноември в цялата страна

Световният ден за възпоминание на загиналите в катастрофи се отбелязва всяка трета неделя на месец ноември от 2005-а година насам. 

По данни на МВР от началото на годината при пътно-транспортни произшествия у нас са загинали 577 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44