Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрич е домакин на Седмия фестивал на меда

Проблемите на печларите остават същите

Добрич е домакин на Седмия фестивал на меда. От бранша отчитат най-слаби добиви от 20 години насам и стари нерешени проблеми.

Заради студеното и дъждовно време през пролетта и лятото в някои райони добивите на мед са нулеви, а най-високите са 35 килограма от кошер. Според областния координатор на Съюза на българските пчелари Янко Янков българските прополис и пчелно млечице са с три пъти по-добри показатели от средноевропейските, но проблемите в сектора остават:

Било то с разпределение на субсидиите, тромавата програма, с която трябва нашите пчелари да се преборят, за да участват. Законът за растителна защита, че имаме предложение на арендаторите, допуснали натравяне на пчелни семейства, да им бъдат отнемани субсидиите.

По думите на Янков, тези и други предложения отново ще бъдат депозирани за обсъждане в новия парламент, за да се решат законово проблемите на пчеларите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44