Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полски дипломати бяха изгонени от Русия заради дейност, несъвместима със статута им

Снимка: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

Полски дипломати бяха изгонени от Русия заради дейност, която е несъвместима със статута им. Решението на Москва е в отговор експулсирането на руски представители от Полша. Руското външно министерство не съобщава колко полски дипломати са напуснали страната и какви са обвиненията срещу тях. 

Решението на Варшава да бъдат изгонени преди време няколко руски дипломати дойде след като преди месец полковник от полските въоръжени сили и адвокат с двойно руско и полско гражданство бяха обвинени в шпионаж в полза на Русия. Тогава Варшава не обяви официално каква е тяхната връзка с руските дипломати, които бяха  изгонени от страната.

Тези действия на полските власти са неприятелски  и напълно необосновани, коментира днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич:

Във връзка с това руската страна прие адекватни ответни мерки и редица полски дипломати вече напуснаха територията на Русия заради дейност, която е несъвместима с техния статут, подчерта Лукашевич.

Руски медии коментират, че шпионският скандал и взаимните експулсирания на дипломати ще засилят още повече напрежението в руско-полските отношения на фона на украинската криза, в която полските власти подкрепят действията на Киев. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44