Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия отбелязва 25 години от падането на комунизма

Многохилядният митинг беше под наслов "Не искаме да сме колония на Русия
Снимка: Цензор.НЕТ

С цветя, запалени свещи, културни събития и протести в Чехия отбелязват 25-ата годишнина от падането на комунизма.

С червени картони, освирквания и летящи предмети беше посрещнат чешкият държавен глава Милош Земан при пристигането му с президентите на Германия, Полша, Словакия и Унгария на пражкия " Албертов". С яйце е бил уцелен и германският президент Йоахим Гаук въпреки чадърите на охраната около официалните гости. На мястото, откъдето през 1989-а година започва студентският протест, продължил към центъра на Прага, днес беше открита паметна плоча. Официалната програма продължи с дискусии в Карловия университет.

Президентът Милош Земан заяви, че не се бои така, както преди 25 години не се е боял да се включи в протестната демонстрация на студентите на 17-и ноември.

Полският президент Бронислав Коморовски беше аплодиран с одобрение, след като заяви, че ще положи цветя на гроба на Вацлав Хавел. Думата "солидарност" беше споменавана често в словото му.

Свободата е само една и тя се отнася не само за чехите, но и за поляците, германците, унгарците и за другите европейски държави. Нашата солидарност, на хората, които се радват на свободата, е с онези, които все още се борят за нея. Коморовски спомена Украйна, Молдова и Грузия, след което последваха скандирания "Украйна!".

Подобно на полския държавен глава и германският президент Йоахим Гаук припомни за създаването на "Харта 77", дала надежди на Европа, за личността и думите на Вацлав Хавел и за онези, които излязоха на улиците, за да се борят за свобода през 1939-а и 1989-а година.

Унгарският президент Янош Адер помоли за едноминутно мълчание в памет на тези, които преди 1989-а година, опитвайки се да стигнат до свободата, умират на границата и на всички жертви на комунизма.

Сред първите политици, положили цветя на историческия булевард "Народни", бяха премиерът Бохуслав Соботка, министри, бившият президент Вацлав Клаус и много граждани.

В Прага и в цялата страна имаше много походи, протести, културни акции и хепънинги. В центъра на столицата със символичните червени картони и с призиви за оставка протестираха противниците на президента Милош Земан. На площада "Кларов" следобед се събраха негови поддръжници и критици. Според премиера - Земан е бил избран за президент демократично в преки избори и хората ще могат отново да решат, когато изтече неговият мандат.

Срещу негативните оценки за периода след "нежната революция" беше бившият президент Вацлав Клаус, който коментира, че фундаменталната трансформация на страната е била направена успешно, по-бързо, по-тихо и човешки по-поносимо от всички съседни страни. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44