Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на отбраната от ЕС ще обсъждат с генералния секретар на НАТО европейската сигурност

| обновено на 18.11.14 в 08:53
Йенс Столтенберг
Снимка: Дневник

Министрите на отбраната на страните от Европейския съюз ще обсъждат днес с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг основните предизвикателства пред европейската сигурност продължаващата криза в Украйна и действията на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Дискусиите ще се водят в рамките на Съвета по външни работи във формат "министри на отбраната".

Според предварително обявената позиция Евросъюзът е готов да използва всички политически и социално-икономически средства, които, наред с военните действия на оглавяваната от САЩ коалиция, да помогнат за справяне с тероризма.

По отношение на Украйна се очаква и в този формат да бъде потвърдена категоричната европейска позиция за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Киберотбраната ще е друг акцент в дискусиите.

По-късно днес в Брюксел се събира и Съветът по общи въпроси, където министрите на външните работи и европейските въпроси ще обсъждат политиката по промените в климата, законодателните инициативи и подготовката на срещата на върха през декември.

България ще бъде представена на двете заседания от министъра на отбраната Николай Ненчев и вицепремиера по координация на европейските политики Меглена Кунева.

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери отправи предупреждение към джихадистите: Светът няма да се остави да бъде сплашван от групировката "Ислямска държава". Кери заяви това, след като групировката пое отговорност за екзекуцията на американеца Питър Касиг. Американският държавен секретар добави също, че САЩ не търсят врагове в Близкия изток.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44