Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джипитата искат 20 милиона лева повече за първична помощ в бюджета за догодина

Снимка: Радио София
Общопрактикуващите лекари настояват за 20 милиона лева повече за първична помощ в бюджета за догодина. Председателят на Сдружението доцент Любомир Киров каза за "Хоризонт", че тези предложения са включени в Националния рамков договор за догодина и са подкрепени от Българския лекарски съюз.

Парите ще се използват за дейности, като проследяване на острите случаи и стендбай режим на личните лекари, както и за повече профилактични прегледи и диспансеризацията на пациентите с хроничните заболявания, както за ваксинопрофилактиката, посочи председателят на сдружението доцент Киров:

Искаме да бъде съобразен със заложените решения в стратегия 20142020 година, която беше приета от всички и където е разписано, че до 2020-а година бюджетът за първична медицинска помощ трябва да нарасне до 13-14 процента.

Да се премахне лимитирането на средствата за направленията за специалисти за хронично болните и за техните изследвания, както и за профилактичните прегледи, настоява още доцент Киров:

За да извършваме например повече профилактични прегледи. Те са свързани с разход на едни средства, които не са от нашия бюджет. Те са от бюджета за специализираната помощ и се заделят за изследвания и консултации. От това печели специализираната помощ, но ние го ползваме, за да си вършим работата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44