Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Нужни са хиляди медици и доброволци, за да бъде спряно разпространението на ебола

Кристос Стилиянидес и Витенис Андриукайтис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За да се предотврати епидемия от eбола, са нужни хиляди медици и доброволци, които да работят в най-засегнатите страни и да спрат разпространението на вируса. Това заяви европейският координатор за борба с eбола – комисарят по хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристос Стилиянидес. В последните дни той и колегата му, отговарящ за здравеопазването – Витенис Андриукайтис, бяха в Сиера Леоне, Гвинея и Либерия. Там според тях са нужни и повече мобилни лаборатории, както и помощ за осигуряване на по-добра хигиена и профилактика.

Комисарят по здравеопазването излезе и с призив към правителствата и здравните специалисти в Европа - да се намесят за овладяване на вируса на място, преди да е станало твърде късно:

Призовавам страните от Европейския съюз да окуражат здравните работници и доброволците – особено епидемиолозите – да оставят колебанията и страха настрана, да отидат в Западна Африка и да помогнат да се преборим с ебола сега, думи на комисар Витенис Андриукайтис.

Европейската комисия вече отпусна допълнителни 29 милиона евро за мерки срещу разпространението на вируса, обмисля се и среща на високо ниво с цел мобилизиране на повече специализирана помощ за най-засегнатите страни. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44