Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от ЕС ще търсят варианти за повишаване на ефективността на общата политика за сигурност и отбрана

Страните от Европейския съюз ще търсят варианти за повишаване на ефективността на общата политика за сигурност и отбрана, решиха военните им министри. В рамките на Съвета по външни отношения те обсъдиха растящите рискове, произтичащи от близки до Евросъюза райони като Украйна, Ирак, Либия и Сирия.

Последните събития в тези страни могат да имат дългосрочен ефект върху европейската сигурност и мира и стабилността в света, смятат военните министри на 28-те. Днес те възложиха на върховния представител за външната политика да направи детайлна оценка на предизвикателствата и вариантите за справяне с тях. Европейският съюз трябва да поеме по-голяма отговорност за гарантиране на сигурността, затова страните-членки ще трябва да обединят усилията си в тази посока и да осигурят достатъчно бюджетен ресурс. Необходима е по-иновативна и по-конкурентна технологична и индустриална база за европейската отбрана – тя би допринесла и за икономическия растеж и заетостта, пише още в заключенията от съвета на военните министри.

Днес те одобриха и рамка за кибер-отбраната в Евросъюза, която да подобри защитата на комуникационните мрежи, използвани от европейските институции и служби.

Одобрени бяха и планове за систематично и дългосрочно сътрудничество в отбраната, които са приведени в съответствие с процесите на планиране на НАТО.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който участва в заседанието, по-рано днес отново призова Русия да изтегли частите си от Източна Украйна. Той съобщи, че от НАТО в последните дни са установили придвижване натам на още руски войски, танкове, артилерия и системи за въздушна отбрана - което нарушава споразуменията за примирие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44