Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловешка област има 25 потенциално опасни язовира

В Ловешка област има 25 потенциално опасни язовира. Това е установила комисия, назначена от областния управител Милко Недялков. Констатирани са редица нарушения и неизпълнени предписания от проверка, направена в началото на годината.  Кметовете и ръководствата на съответните институции са уведомени за предприемане на незабавни мерки за подобряване на състоянието на водоемите в региона, за да се предотвратят опасностите за населението.

Комисията е издала протоколи, с които задължава собствениците до 12-и декември тази година да отстранят нередностите. Незабавно трябва да се направи техническа експертиза на шестте най-опасни язовири. В предаварийно състояние са язовирите "Добродан", "Малка Желязна", "Пазар дере", "Черешов дол", "Прелом" и "Полето". До отстраняване на неизправностите те трябва да се поддържат на кота "мъртъв обем".

Проверката е установила и опасни участъци по поречията на реките Осъм и Вит. В местността "Камен рид" коритото на река Осъм е затлачено от наноси и растителност и е необходимо да бъде почистено. Разрушени са и дигите на реката край селата Деветаки и Йоглав. Разрушени диги има и по поречието на река Вит край селата Дерманци и Торос. Проблемни са и отводнителните дерета от язовир "Малка Желязна" към река Каленик, от язовир "Витина лъка" към река Леснова, Крушунското дере и отводнителния канал в община Летница.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44