Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: Поетапното присъединяване към Шенген ще е една от целите на правителството

Снимка: БГНЕС
България има ясен икономически и политически интерес да влезе в Шенгенското пространство и поетапното присъединяване към него ще е една от целите на правителството. Това обяви в Брюксел вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева, като категорично отхвърли тезите, че заради външнополитически съображения, свързани с бежанския натиск, страната ни не трябва да бърза с шенгенското членство:

Вижте, ние трябва да бъдем интегрирани изцяло в Европа. Останалата логика за мене е логика на "гроздето е кисело". Аз ви гарантирам, че ако ние влезем в Шенген, точно заради това ще има покачване на БВП.

България трябва да започне да измерва сигурността и правосъдието и от гледна точка на икономически растеж и работни места, подчерта Кунева. Според нея до следващия доклад за правосъдието и вътрешните работи през януари има време да бъдат направени някои неща, които ще подобрят образа на страната ни и политическата оценка на Еврокомисията:

Едното от тях е да се избере председател на ВКС. Другото е да се избере най-сетне съдебен инспектор, главен съдебен инспектор. Когато се изберат по правилата, и се изберат с консенсус, това са сигнали, които много ясно могат да бъдат отразени и в доклада.

В Брюксел Меглена Кунева участва в заседание на Съвета по общи въпроси, където една от темите е върховенството на закона, и подчерта, че основен проблем на България остава прилагането на законодателството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44