Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата за лечение на белодробни болести в Троян организира безплатни прегледи

Снимка: sbalbb-troyan.com
Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян организира днес безплатни прегледи от 9 до 12 часа. Поводът е Световният ден за борба с хроничната обструктивна белодробна болест,  едно от най-разпространените заболявания. Нейни жертви всяка година стават 3 милиона души по света.

В България от хронична обструктивна белодробна болест страда 15% от населението, съобщи д-р Цветомила Дудевска директор на Специализираната белодробна болница в Троян.

Това хронично заболяване е много важно да се хване навреме. По-късно, развивайки се в тежките му стадии, то действа на сърдечно-съдовата система. Голямата част от пациентите с ХОББ са пушачи. Симптомите една кашлица, упорита, хронична, може да има, която обаче в началото на никого не пречи. Но има известно уморяване при по-леки физически усилия от обичайното. Много са дискретни изявите. Последиците този задух, за който ви казах, това затруднено дишане и лесна умора с времето се задълбочават до степен, до която човек прави две-три крачки и спира. 

Доктор Дудевска добави, че друга важна причина за развиване на ХОББ е замърсеният въздух, неадекватно лекувани белодробни инфекции, непълноценно хранене, професионални рискове и наследственост. Тя допълни, че заболяването е лечимо, но е важно да се установи в начален стадий.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44