Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик тръгна делото срещу трафиканти на антики

Окръжният съд в Пазарджик
Пазарджишкият окръжен съд даде ход на делото срещу Димитър Здравков и Ангел Пеев, сочени като ръководители на международен канал за износ на български антики. Според държавното обвинение двамата са част от схема за придобиване, държане, трафик и търговия на антични ценности, основно в Западна Европа.

Според разследващите нелегалната търговия се е извършвала основно в  Германия, но е имало и продажби през океана. Артдилърите са купували стоката от иманяри и са я пласирали зад граница. Целият този процес е извършван с политическа протекция, твърдят разследващи.

През пролетта на миналата година Димитър Здравков-Пальонката и Ангел Пеев-Малкия бяха задържани при спецакция край АМ „Тракия“ в момент на сделка. По време на зъдържането им и при последвалите обиски бяха иззети над 200 антични сребърни и златни монети, над 70 различни археологически артефакта, 5 антични пръстена, различни апликации с позлата, бронзова фигура на Херакъл и няколко антични съда.

Според антимафиотите от сектор  „Трафик на ценности“ Здравков и Пеев са основни дилъри на български антики зад граница. По-голямата част от конфискуваните веществени доказателства са уникати, без аналог в света, затова нямат експертна оценка и калкулирана стойност.

Обвинението предвижда затвор до 6 години и глоба до 20 хиляди лева.

Единият от обвиняемите - Димитър Здравков, е съпруг на топдизайнерката Виргиния Здравкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44