Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокиранeто на пари на енергийни дружества в КТБ няма да повиши цените на тока и парното

| обновено на 19.11.14 в 15:24
Снимка: БГНЕС

Блокиранeто на пари на енергийни дружества в Корпоративна търговска банка няма да се отрази на цената на тока и парното. Това заяви председателят на енергийния регулатор Светла Тодорова. По думите й финансовите проблеми, които може да изпитват част от дружествата, трябва да бъдат решени по друг начин, а не чрез вдигане на цените:

Държавните енергийни дружества имат около 160 милиона лева блокирани в Корпоративна търговска банка. Според председателя на енергийния регулатор Светла Тодорова:

Дружествата имат свободата да разполагат с паричните си средства по начин, който намерят за добре. Ако те имат затруднения, би трябвало да се обърнат към комисията с конкретни предложения. Нямаме сигнали от дружества, че имат проблеми с плащанията си по тази причина.

Топлофикация-София, която е общинско дружество, също има блокирани 80 милиона лева в КТБ, след като цесиите й не бяха одобрени. Общинари от БСП предупредиха, че това може да се отрази на цената на топлата вода и парното в столицата. Становището на енергийния регулатор: Не мисля, че подобна ситуация трябва да води до повишаване на цени, в никакъв случай.

Иначе Тодорова потвърди, че работи добре с новите управляващи. След съгласуване с тях Комисията е приела ново решение за взаимоотношенията между НЕК и двете частни централи в Маришкия басейн.

Което им дава възможност да променят цени, както и да излизат на свободния пазар с част от блоковете си, ако това бъде договорено. Така че имаме еднопосочна политика в това отношение.

Цената на тока от частните централи е една от причините за дефицитите в Националната електрическа компания, а и заради високата й стойност влияе пряко върху цената за крайните потребители.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44