Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България иска отсрочка за усвояване на европейското финансиране по десетки проекти

Доклад ЕК о состоянии данного государства
Снимка: Архив

Това е един от въпросите, по които вицепремиерът за еврофондовете и министрите на регионалното развитие, транспорта и околната среда преговарят днес в Брюксел. Те търсят и варианти за по-бързо отблокиране на плащанията по програма "Регионално развитие", както и за одобряване на новите оперативни програми.

Забавени проекти заради проточени съдебни дела или в резултат на природните бедствия има по голяма част от досегашните Оперативни програми. Има и практика при такива случаи Еврокомисията да дава допълнително време, проект по проект и в зависимост от случая. България разчита именно на това, въпреки че то няма да ни спаси значително еврофинансиране, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

"Това не би променило много ситуацията. В проценти едва ли би минимизирало риска от загуба на средства с повече от десетина процента. Но това е все пак възможност, която не бива да изпускаме".

Що се отнася до инициативата на Вишеградските страни, към която се присъедини и България, да се удължи с една година срока за усвояване на парите от предишния програмен период,  Дончев не е оптимист заради негативната нагласа на страните, нетни вносители в евробюджета. За програма "Регионално развитие", ресорният министър Лиляна Павлова каза, че е заварила в министерството малко хаотичен подход към въпроса.

"В рамките на една седмица успяхме да подредим нещата и да предложим нов подход. Новият подход включва плоско финансова корекция за изчистване на системите, корекции разбира се по всички препоръки, чисто административни и процедурни. Това сме готови да го направим до края на месеца."

Така парите ще могат да бъдат отблокирани през януари, което е и целта на Лиляна Павлова. Нейният колега, отговарящ за транспорта - Ивайло Московски, също се оплака от завареното по едноименната Оперативна програма. По думите му, почти всички транспортни проекти вече закъсняват с година и повече.

"Бяхме ги оставили в брилятно състояние, контролируем риск. В момента всичките са рискови, взети са, може да се каже, на ръчно управление на ниво министър. Набелязваме в момента и конкретни мерки за преодоляване на забавянето, ако това е възможно, за да минимизираме щетите."

Преговорите с Еврокомисията по старите проекти, както и по новите Оперативни програми, ще продължат и в следващите седмици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44