Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Правителството изненадващо смени шефа на Фонда за гарантиране на влоговете", пише Капитал дейли. "Изненадващата рокада" на Росен Николов с директора в Общинска банка Радослав Миленков "идва дни преди да започне изплащането на гарантираните депозити в КТБ и в момента, когато Фондът става ключова институция, назначаваща синдик на банката, който ще се разпорежда с активи за стотици милиони. Както напускането на Николов, така и назначаването на Миленков се случват при пълна липса на прозрачност, без мотиви, без кандидатури или процедура за избор", отбелязва Капитал дейли.

"Борят подкупите в КАТ с видеонаблюдение". С това заглавие Новинар обобщава информацията, която заема и водещите материали в Преса, Труд и Стандарт.

Вестниците акцентират върху реакцията на премиера след разобличаването на подкупен пътен полицай в интернет. 24 часа пише, че Бойко Борисов е "строил" министрите на вътрешните работи и икономиката с нареждането да спрат рекета по пътищата.

Борисов е определил Меглена Кунева за силов вицепремиер, съобщава "Труд". Кунева ще контролира вътрешното, външното, правосъдното и военното министерство, както и центъра БОРКОР за противодействие на корупцията.

"Капитал дейли" обръща внимание върху факта, че предложеният да оглави агенция "Автомобилна администрация" Станимир Флоров все още е разследван от прокуратурата за корупция. Разследването започна през април 2013-а година след анонимен сигнал, че Флоров тогава началник на ГДБОП  е разработван заради съмнения за връзки с организираната престъпност.

Мнението на вестник Сега е, че "ГЕРБ пак лансира хора със спорна репутация на висши постове". Такъв според изданието е не само Флоров, но и шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, който е бил вкаран "в наддаването за поста" в БНБ. Мавродиев "е работил като консултант по регистриране на офшорки. Прокуратурата искаше да бъде разпитан по делото за наркотрафик срещу Евелин Банев-Брендо, но това не се случи", сочи в публикацията си вестник Сега.

Изданията се спират и на вчерашната работа на законодателите.

"Десятъкът остава", след като "ГЕРБ, реформатори и ДПС гласуваха против по-висок данък върху доходите", констатира вестник Земя.

"ДПС спаси плоския данък. Проектът на опозицията не мина на косъм“, отбелязва Стандарт.

"АБВ и патриотите гласуваха срещу ГЕРБ", допълва Труд.

Сега пише за намеренията на социалния министър Ивайло Калфин да продължи пенсионната реформа. "Повторно замразяване на възрастта и стажа на масовата трета категория работещи няма да има през 2015-а година, но и увеличението няма да е с 4 месеца годишно, както е заложено в момента в закона, а по-бавно. Социалният вицепремиер е за въвеждане на възраст за пенсиониране за полицаи и военни, както и за увеличение на годините за миньорите".

Монитор публикува уверенията на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова, че блокирането на 160 милиона лева на държавните енергийни дружества и 80 милиона на столичната топлофикация в Корпоративна търговска банка няма да доведе до увеличаване на цените на тока и парното.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44