Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама ще представи плановете си за имигрантската амнистия

| обновено на 20.11.14 в 09:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама ще защити от депортиране четвърт милион нелегални имигранти, заети в земеделието, предаде Ройтерс.

Имиграционната реформа цели да регулира статута на милиони чужденци в Съединените щати. Повече подробности за съдържанието й ще станат известни по-късно днес, когато Обама ще огласи указа. Планът му се появява на фона на критики на републиканците, според които с действията си той може да наруши Конституцията.

Обама ще обяви укази, които се очаква да уредят опазването на границата и да отложат депортацията на около пет милиона имигранти с неуреден статут. Във видеообръщение от Белия Дом президентът каза:

Това, което ще представя е какво мога да направя с позволените ми от закона правомощия, като президент да подобря работата на системата. Това няма да ми попречи на работата с Конгреса за прокарване на двупартиен закон, който да разреши целия проблем.

И демократи, и републиканци са съгласни, че системата не работи, но според републиканците, за отлагането на депортацията на такава голяма група от хора е необходимо да се приеме закон. Сенатор Джон Корнин от Тексас:

Всички президенти от Джордж Вашингтон насам са издавали укази, но никой не е показвал такова неуважение към Конгреса и Конституцията по начин, че да се създава впечатление, че Конгресът е ненужен.

От Белия Дом уточниха, че директивите целят да се защитят границите, да се подсили икономиката, да помогнат на недокументираните да излязат на светло и те да плащат данъци. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44