Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите дебатират по Правилника на НС

Снимка: БГНЕС

Народните представители ще започнат дебатите по приемането на Правилника за организацията и дейността на новото Народното събрание. С новите правила депутатите трябва окончателно да решат дали заседанието в парламента ще може да продължи и при липса на кворум и какви да са правилата за провеждането на контрола върху изпълнителната власт. Преди това, на първо гласуване ще бъдат поставени промените в закона за държавната собственост, които предвиждат съкращаване на сроковете за отчуждаване на частните имоти.

Предложените правила предвиждат спорът за обезщетението или отчуждителната процедура да не може да спира строителството. Промените касаят отчуждаване при изграждане на нови пътища или други инфраструктурни обекти, които се финансират от националния бюджет или с европейски средства. Промените се налагат заради изостаналите значими проекти, за които страната ни може да загуби европейско финансиране.

Депутатите трябва да гласуват и новия правилник, по който ще работи 43-то Народно събрание. Най-оспорваните текстове са дали при липса на кворум в пленарната зала заседанието да може да продължи, като се провеждат разисквания или парламентарен контрол, но да не могат да се провеждат гласувания. Новите правила предвиждат и спирането на парламентарното номадство, като всеки народен представител ще може да членува само в една парламентарна група. При напускането й или при изключване от състава й народният представител ще загуби мястото си в постоянните комисии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44