Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Въведение Богородично

Православната църква отбелязва днес Въведение Богородично. Денят се свързва и с настъпващата зима и тържествата около Рождество Христово.

Според Библията на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и е отдадена в служение на Бога. Така денят е символ на въвеждането на младия човек в лоното на църквата и вярата. На този ден вярващите приемат своето причастие, а посещението в църквата, което символизира влизането на бъдещата Божия майка в храма, има за цел и да напомни на родителите за духовните им задължения към децата.

Празникът се чества и като Ден на християнското семейство. Според християнската традиция семейството се събира на тържествена вечеря, а масата остава неразтребена, за да дойде Богородица през нощта да си хапне и да благослови дома.

На днешния Ден на християнското семейство 37 брачни двойки от Харманли ще отпразнуват златните си сватби. Те са сключили брак през 1964-а година. Тържеството по повод 50-ата година семеен живот е организирано от Общината. В програма ще участват деца от детски градини и читалищни състави. Юбилярите ще разрежат специална торта, ще направят наздравица с шампанско и ще получат подаръци.

Младежкото православно сдружение и културно-просветния център към него ИХТИС в Сливен също отбеляза Деня на християнското семейство. Таня Балабанова от сдружението каза: 

Организираме вечер на тема: "В общение ли е семейството?". Ще се проведе беседа с участието на свещеник Йоан Петров. Ще разговарят с младите хора богослови, психолог и педагог. Ще бъдат засегнати въпроси, свързани с мисията и смисъла на съвременното семейство, проблемите и предизвикателствата, пред които се изправя то. Ще стане дума за ревността, за изневярата, за насилието, стреса и най-страшното нещо - самотата в брака. Вече е разчупен традиционният модел на семейството мама, татко и аз. Някъде е само мама и дете, някъде е само баба и внуче. За съжаление това е проекцията на нашето съвременно християнско семейство. Клубът на дейците на културата организира конкурс на тема "Християнското семейство - съвършеният начин да обичаш другия".

Според анкета, направена сред хората, днес семейството изглежда разединено, мислейки как да осигури насъщния, а както в любовта трябва да има фантазия и идеал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44