Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова донорска ситуация в Сливенската областна болница

Снимка: БГНЕС

Координаторът по донорство в Сливенската областна болница д-р Николай Иванов съобщи за нова донорска ситуация в здравното заведение. 57-годишна жена, приета в болницата с аневризма, е изпаднала в мозъчна смърт и близките й са се съгласили да дарят органите.

Експлантацията беше завършена тази сутрин в 03.50 часа и екипът е потеглил към София с органите.

Това е четвъртата за годината, но единствена донорска ситуация в Сливен, при която органите ще бъдат практически използвани. 

През януари имахме две донорски ситуации. Едната – сърцето на пациента спря на 20 км от София. Втората – когато отидоха в София, се оказа, че има бактерии в кръвта и се отказаха от експлантация. При третата имаме отказ. Това е четвъртата, която имаме съгласие. Мъжът й каза – щом може да се помогне на някой, ще помогнем. 

Екипът по донорство в Сливен е реализирал седем експлантации на органи. Болничното ръководство изказва съболезнования и благодарност към близките за благородния жест, който ще спаси живота на други хора.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44