Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болните от муковисцидоза в България настояват за адекватно лечение

Болните от муковисцидоза в България настояват за адекватно лечение. От Министерството на здравеопазването казаха, че са започнали разговори за обособяване в няколко града у нас на комплексна услугаза болните. По повод международния ден на болните от рядката болест от Асоциация "Муковисцидоза" за България поднесоха 65 рози на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

Тъй като няма регистър на болните от муковисцидоза, регистрираните в Здравната каса са около 230 души, обясни Антон Алексиев, председател на Асоциация "Муковисцидоза". Лечението при тежка инфекция струва около 5 000 лева на месец:

Здравната каса ни даде конкретни срокове до 1-ви януари да приключат с изготвянето и с подписване на рамков договор. 

Не е достатъчно да има само една клинична пътека за муковисцидоза, каза доктор Динчо Генев, подуправител на Националната здравноосигурителна каса:

Към настоящия момент има създадена нова клинична пътека, но това ограничава много болниците, в които могат да бъдат лекувани, а преди те имаха богатата възможност в 9 отделни клинични пътеки да влизат за лечение в болница. 

Министерството на здравеопазването предлага да може да се оказва диспансеризирана комплексна услуга, отколкото индивидуални пътеки. Министърът на здравеопазването доктор Петър Москов каза:

Ние сме предложили на няколко места в страната да може да се оказва диспансеризирана комплексна услуга, а не просто един от страдащите от муковисцидоза органи да бъде третиран по клинична пътека.

В понеделник и вторник в четири града у нас безплатно ще се правят кръвни изследвания за заболяването муковисцидоза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44