Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценен ръкопис е открит в Троянския манастир

Снимка: БГНЕС

В Троянския манастир е открит ценен ръкопис от 18-ти век. При разчистването на западното крило на манастира са намерени и много старинни предмети - бакърени съдове, книги и други ценни неща, които са били затрупани и забравени през годините.

Книгата е намерена на 15-ти ноември при разчистването на една от стаите на старото западно крило на манастира, съобщи игуменът на Троянската Света обител дядо Сионий: "Книга, която говори за едно майсторство при изписването на самите поучения, които са съставени в нея, съдържа поучения от православния светоотечески мир. Там са поученията на Свети Йоан Дамаскин, поученията на други богоносни отци".

Дядо Сионий допълни, че книгата съдържа около 200 страници, но в началото някои от тях липсват и в момента са запазени 175: "Предполагам, че книгата е писана от някой образован монах, тъй като това е било практика в българските манастири, да има и скрипториуми, в които да се преписват такива книги".

Ръкописът е предаден в Националния музей, за да бъде почистен от вредители. След това той ще бъде изложен в музея на  Троянския манастир. "Това е една сериозна находка, която прави значим духовен мост между древните православни българи и съвременния ни православен народ".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44