Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседание на националното сдружение на общините се проведе в Гоце Делчев

изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България
Снимка: БГНЕС

Спрените национални програми за заетост и липсата на яснота и готовност по Оперативните програми в новия седемгодишен период сериозно безпокоят общините. Това стана ясно след изнесеното заседание на националното сдружение на местните власти в Гоце Делчев в късния следобед.

"Подготвяме ясно и конкретно проекто-споразумение с правителнството, което се надяваме не просто да подпишем, но и да изпълняваме", каза председателят на Управителния съвет на сдружението и кмет на Пазарджик Тодор Попов: "Ние искаме две важни неща, които ни касаят пряко. Това е преотстъпването на два процента от данъка върху доходите на физическите лица и споделяне на отговорността по отношение на финансовите корекции, които са един изключителен проблем за общините, свръзни с реализацията на европейски средства и проекти".

"Ако програмата за развитие на селските райони не се прецизира по приоритети, както иска Брюксел, и се въведе изискване на съфинансиране на общинските проекти, ще имаме сериозен проблем, категорична е Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Национално сдружение: "Другата ни тревога е по водните ни проекти. Там намеренията ни са В и К-структурите да станат директен бенефициент. Градихме капацитет за В и К-проектите си цели 5-6 години. Сега го доверяваме на бенефициенти, които нямат нито опит, нито капацитет, което за нас, по наши прогнози означава, че до 2019-та година ние няма да усвоим нито лев по водни проекти".

Повечето общини усетиха проблема от спрените програми за заетост, особено тези с висока безработица, каза кметът-домакин Владимир Москов: "Тъй като в момента спряха всички възможни програми по заетост, това в момента се очертава като един от най-неотложните проблеми- отваряне на програмите по заетост".

На закрита работна среща членовете на Управителния съвет на Националното сдружение на общините обсъдиха конкретни въпроси с вицепремиера и регионален министър Лиляна Павлова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44