Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвеститори търсят имоти в Златоград заради водата от Ерма река

Сондажът край Ерма река

Инвеститори проявяват интерес за купуване на терени в Златоград след сондажните дейности на геотермална вода край село Ерма река. Вече има фирма, която води преговори с общината за терени върху които ще се изградят почивни станции за балнеолечение. Сондажът на находището на геотермална вода в Ерма река започна през юни, а пробното извеждане на повърхността на топлата вода е факт от края октомври. Според прогнози на общинската администрация, до три месеца ще бъде готово сондажното съоръжение, с което минералната вода ще се изпомпва на повърхността. Водата е с температура 80-градуса и с дебит не по-малко от 20 литра в секунда. Предстои да бъде изграден тръбопровод от 13 километра и половина, по който водата да стига в Златоград. 

Кметът Мирослав Янчев посочи какви са потенциалните инвеститори след успешните сондажи за минерална вода:
Те са предимно българи, с опит, който е от чужбина. Натрупали опит в сферата на туризма. Споменах, че ние водим разговори с тях. Естествено ние сме стигнали до предложение до Общинския съвет. Знаете, че единственият местен орган, който може да се разпорежда е Общинският съвет. Но аз съм този, който трябва да представи общината по най-добрия начин, за да привлечем инвеститори и най-интересното е, че те са водени от това, че Златоград има една добра перспектива. Съчетание на културния туризъм с балнеологията, която се прави целогодишно и близостта до Егейско море, близостта до Пампорово ни поставя в една много по-благоприятна ситуация. В момента се водят преговори. За сега една фирма, която дойде пряко и постави условия за десет декара близо до Златоград. Естествено това са много първоначални разговори. Вече знаем, че се търсят, имат намерение да се прави лечение чрез вода в Златоград.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44