Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-красивият небостъргач на 2014 година е в Милано

Най-хубавият небостъргач на света за 2014-та година е построен в Милано. Това реши специалното международно жури във Франфурт, където по инициатива на местният музей по архитектура  се организира конкурс за най-оригинална многоетажна сграда. 

Призът „Най-хубав небостъргач”, който  се присъжда на всеки две години от 2003- та година насам, получи многоетажният комплекс „Вертикалната гора” в Милано. Той се намира в бизнес района и представлява две жилищни кули, съответно по 111 и 78 метра с общо 113 апартамента. Проектирани са от архитект Стефано Боери и неговото студио. Тези кули имат чудни външни тераси на които са посадени над 900 вида дървета и растения. Комплексът бе завършен напълно през месец октомври. 

Наградата присъдена на италианската архитектурна мисъл е заради оригиналността, смелостта и връзката между човека и природата и симбиозата между всички отделни елементи. Архитект Боери е щастлив, защото „Вертикалната гора” е първият пример в света на биологичното разнообразие и човешкото съжителство, надвил конкуренцията на 800 многоетажни сгради в конкурса. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44