Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на търновски квартал готвят гражданско неподчинение заради бездействието на държавата

Снимка: Катя Чорова

Жителите на  квартал "Асенов"  във Велико Търново са готови да обявят гражданско неподчинение, за да накарат общината и държавата да решат техните проблеми.

Най-старият квартал във Велико Търново е разположен в подножието на крепостите "Царевец" и "Трапезица" и е най-посещаванoто от туристи място в стaрата българска столица заради запазените средновековни улици

Нашите улици обаче са в дупки, от "Трапезица" падат скали в дворовете на къщите, а тирове се движат по тесните улички и пропукват фасадите, каза Божидар Блажев. Минават тирове, които са по 40 тона, всичко се клати, а специално моята къща, значи три пъти досега се забиват тирове в нея.

В квартала река Янтра често наводнява десетки имоти, защото рисков участък от коритото не е почистен, заяви Симеон Николов, чиято къща е на брега:

На всеки един малко по-сериозен дъжд заставаме на нокти - идва ли реката, да се евакуираме ли, при положение, че с минимално количество средства и една добра координация между община и държава, този проблем може да бъде решен.  Да разширят коритото на реката, за да не ставаме ние микроязовир.

Инициативен комитет има намерение да съди държавата и общината  за бездействие и да обяви гражданско неподчинение заради нерешените от години проблеми на квартала с 800 жители.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44