Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията по заетостта отваря врати за безработните младежи в цялата страна

Снимка: БГНЕС
Агенцията по заетостта организира Седмица на отворените врати за младежи. Новата инициатива започва от днес във всички бюра по труда в цялата страна и ще продължи до 28-и ноември.

Кампанията е насочена към младежи между 15 и 29 години, които не работят и не учат. Целта е младите хора да получат информация за Европейската гаранция за младежта и за националния план за изпълнение на тази гаранция. Те предвиждат всеки млад човек без работа и образование да може да получи предложение за работно място, да продължи образованието си, да чиракува или стажува.

Кампанията "Отворени врати за младежи" ще предостави информация как работи бюрото по труда и какви услуги то предоставя. Инициативата ще осигури достъп на безработните младежи и до германската програма за професионално обучение  "Работата на моя живот".

 В инициативата се включва и Плевен. В областта всеки шести младеж е безработен. 

Младите хора на борсата на труда през месец октомври са 2830, като по-голямата част от тях са на възраст до 24 години. 325-ма от тези, които търсят работа, са с висше образование. Основната част от безработните са със средно и средно-професионално образование. Най-трудно си намират работа младежите с основно и по-ниско образование, които са 40 на сто. 

През седмицата на отворените врати в бюрото по труда в Плевен младите хора ще могат да се срещнат и разговарят всекидневно от 10 до 16 часа с трудовите посредници, за да бъдат консултирани и ориентирани при регистрацията в бюрата по труда, както и при търсенето на работа и подготовката на документите за кандидатстване за работно място.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44