Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК се обяви против 10% данък върху лихвите по депозитите

Работодателите отхвълят и предложението за 400 лв минимална заплата

| обновено на 24.11.14 в 17:23

Българската стопанска камара се обяви против идеята на ГЕРБ за облагане на лихвите по депозитите с 10 процента. Работодателската организация определи подобно виждане като пореден пример за непоследователна политика във финансово-икономическата сфера. Според БСК приходите в бюджета могат да бъдат увеличени само с икономически растеж и разширено потребление.

Преди дни председателят на временната парламентарна бюджетна комисия Менда Стоянова съобщи, че налогът върху спестяванията ще стане отново 10 на сто през 2015-а година. Освен това той трябва да се разшири върху всички видове депозити без детските. Тази година ставката на въведения от бившия финансов министър Симеон Дянков данък беше намалена на 8%.

Председателят на БСК Божидар Данев отхвърли отхвърли и искането на синдикатите минималната заплата да стане 400 лева от Нова година. Пред "Хоризонт" Данев се аргументира, че въпросният размер на минималното възнаграждение би се оказал по-висок от средната заплата в редица области, което ще има негативен ефект: 
Това обрича регионалната разпокъсаност на страната ни да се увеличи, закриване на малък и на среден бизнес в определени региони, закриване на работни места в тези региони и обезлюдяването на тези региони, което е свързано с много сериозна диспропорция в икономиката на страната и в стопанството на страната ни.
Според работодателите, бюджетът не може да понесе подобно увеличение, при положение, че икономическият растеж за последните три години е едва 1,5 на сто.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44