Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен предприемат мерки след случаите на птичи грип в Европа

Епизоотичната комисия в Сливен беше свикана на заседание за набелязване на мерки във връзка с откритите в Европа огнища на птичи грип. Това съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Пламен Пенчев. Причината са установените огнища на инфлуенца по птците в Кралство Холандия,ФРГ и Великобритания и възможноста, заболяването да проникне на територията на страната ни чрез мигриращи диви птици. 

За опасността са уведомени ловните стопанства, петте фирми за производство на бройлери в сливенска област, производителите на яйца. Предприети са необходимите предпазни мерки - ветеринарен контрол, периодични прегледи на птиците и забрана за придвижването им. Разпоредено е, птиците да се отглеждат само в затворени дворове, да нямат контакт с дивите си събратя. Фуражът да се съхранява в затворени помещения. 

Щамът на птичия грип се унищожава при термична обработка, но е опасна консумацията на недобре сварено птиче месо и рохки яйца, предупреждават санитарните органи. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44