Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гледат на второ четене актуализацията на републиканския бюджет и бюджета на НЗОК

Снимка: БГНЕС

Комисията по бюджет и финанси (КБФ) към Народното събрание ще гледа на второ четене актуализацията на републиканския бюджет и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Текстовете предвиждат нов дълг от 4 милиарда и 500 милиона лева, с част от който да осигурят пари на Фонда за гарантиране на влоговете. Дефицитът в хазната в края на годината ще достигне 3,7 на сто.

С актуализацията на бюджета за тази година се очаква да бъде забранено раздробяването на депозитите в Корпоративна търговска банка. С текстове в Закона за банковата несъстоятелност трябва да бъдат забранени прихващанията, за да не бъде ощетен Фондът за гарантиране на влоговете. Именно 2 милиарда лева от новопоетия с бюджета дълг ще отидат към него, за да се изплатят всички гарантирани депозити в банката. Друга част от бюджета ще отиде за покриване на дефицита, който ще достигне близо 3 милиарда лева. Министър Владислав Горанов заяви:

Сега узаконяваме сметката, но свръхдефицитът не е нашето виждане за фискалната позиция. Бюджетът за 2015-а година ще бъде с дефицит под или равен на 3 на 100 от брутния вътрешен продукт.

Между двете четения стана ясно, че 50 милиона лева ще бъдат намерени за Коледни добавки за пенсионерите с пенсия до 286 лева:

Решението ще бъде осигурено в рамките на съществуващите буфери във внесената актуализация. И сега има задържани 5 процента от бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, които са в дискреция на правителството. Те дават гъвкавост, така че да се гарантира изпълнението на фискалната цел.

За МВР, здравеопазване, образование и земеделие ще има повече пари до края на годината. С втората актуализация на бюджета на НЗОК ще бъдат осигурени още 100 милиона лева, които основно ще бъдат насочени към подпомагане на болниците и закупуване на лекарства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44