Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главата на римокатолическата църква Папа Франциск гостува на ЕП

| обновено на 25.11.14 в 12:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 26-годишна пауза в Европейския парламент в Страсбург пристигна главата на римокатолическата църква. При пристигането на Папа Франциск до официалния флаг на Европейския съюз беше издигнато и знамето на Ватикана.

Това е едва втората визита на папа Франциск в европейска страна. От избирането си досега той е посетил само Албания, заради което понякога е обект на критики, че пренебрегва Европа. В Страсбург, освен в сградата на Европейския парламент, папа Франциск ще бъде гост и в Съвета на Европа.

Католически организации в града изразиха разочарование, че папата няма да отиде при вярващите в катедралата в Страсбург. Тя е втората най-посещавана във Франция след парижката Нотр Дам. Догодина ще бъдат отбелязани 1000 години от полагането на основния й камък.

Очаква се сред акцентите в словото му пред евродепутатите да бъдат социалните измерения на икономическата криза и анти-имиграционните настроения в Европа. 

Височайшата визита, която ще премине при максимални мерки за сигурност, е първата след 1988-а година. Тогава папа Йоан Павел Втори беше гост на един по-малоброен парламент, включващ представители само на 12 страни-членки. Едно от посланията на Папата към тях тогава, повече от година преди падането на "желязната завеса", беше един ден Обединена Европа да се разшири на Изток към естествените си географски и исторически граници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44