Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според папа Франциск Европа изглежда стара и уморена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск призова европейските политици да подържат жива демокрацията и да поставят човека и неговото достойнство в центъра на политиките си. В словото си пред Европейския парламент главата на Римокатолическата църква каза още, че Европа изглежда стара и уморена и трябва да се върне към идеалите и идентичността си.

Вярата в човека и в неговото достойнство беше в центъра на амбициозния политически проект, наречен Европейски съюз, но какво достойнство може да има човек, останал без храна и без работа, попита Негово светейшество. По думите му хората имат неизменни права, от които не могат да бъдат лишени заради икономическия контекст, а кризата е довела до драматични социални последици и откъсване от обществото.

Една от болестите на Европа днес е самотата – тя е в очите на възрастните, изоставени на съдбата си, на младите, които нямат отправна точка, и в замъглените погледи на имигрантите, подчерта папа Франциск.

Според него недоверието на гражданите към европейските институции е нараснало, защото ги смятат за далечни.

С горчивина трябва да кажа, че в политиката се говори все повече за икономически и технически въпроси, а не за човека. Той е сведен до продукт, до болтче в механизма, което може да бъде изхвърлено, когато вече не е нужно, каза още папата пред евродепутатите и ги призова да поставят в центъра човешкото същество, което не може да бъде обект на интереси и търговия.

Той обърна внимание още, че Средиземно море не може да се превръща в огромно гробище и че лодките от Африка трябва да бъдат посрещани с "добре дошли", а Европа да решава проблемите с имиграцията, като отстоява своята културна идентичност.

Отговорността към земята и природата беше друг акцент в словото на папа Франциск, който подчерта, че не може едни хора да гладуват, докато други изхвърлят храна.

Както при предишната папска визита в Европейския парламент преди 26 години, и този път беше отправено послание за разширяване на Евросъюза. Според папа Франциск присъединяването на балканските страни може да бъде отговор на идеала за мир на един регион, който е изстрадал много заради конфликтите от миналото. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44